Wist je dat...

Hooi gemaakt wordt van gras en stro van graan. Of andersom

De zomervakantie is van start gegaan. Maar niet voor ons, de landbouwers. Gedurende deze periode, juli en augustus, vervoeren wij met onze tractors tal van wagens volgeladen met botten en balen. Wat er nu precies in die botten zit? Stro en hooi! Maar ken jij het verschil? Allereerst is er een duidelijk kleurverschil: stro heeft een gele kleur en hooi heeft een iets groenere of bruinere kleur. Deze kleuren kunnen ook gelinkt worden met de grondstoffen waarvan het hooi of het stro gemaakt worden.

Hooi wordt gemaakt van gras en gras is groen. Vandaar de groenachtige kleur. Wanneer het gras goed gegroeid is, wordt dit afgemaaid. Vervolgens laat ik het gras wat rusten en kan het drogen op het veld. Gedurende mijn dagelijkse wei bezoeken ga ik dan eens langs het veld om door het gras te gaan. Op die manier hou ik de droogte en kleur goed in de gaten. Vanaf dat het droog genoeg is, kunnen er botten van gemaakt worden. Stro wordt gemaakt van granen. Dit kan bijvoorbeeld gerst of tarwe zijn. Deze granen verkleuren op het einde van hun groei en zo bekom je dan een gele kleur. Ook hier wordt hetzelfde proces als hooi toegepast en worden het stro in balen naar de boerderij gebracht.

Het eerste grote verschil: de kleur. Vervolgens kan je ze ook uit elkaar houden aan de hand van de structuur. Hooi is namelijk dunner dan stro. Tenslotte worden ze ook op een andere manier gebruikt. Stro is het ideale ‘materiaal’ als bed voor de koeien. Ze vinden het dan ook geweldig wanneer ik nieuw stro geef. Hooi wordt gebruikt als extra voeder voor de koeien. Ziezo, aan de hand van deze drie kenmerken kan je hooi en stro uit elkaar halen. Wie komt er op de boerderij een test afleggen?

Bel even of stuur een bericht en wij proberen alle vragen binnen 24 uur op werkdagen te beantwoorden.